A répa nélkülözhetetlen. A sárga levesbe, alaplébe, a cukorrépa cukorba, de a rokonság legszebb és legsokoldalúbb darabja a cékla.

Ecetes cékla és majonézes cékla, ezeken nőttem fel, ahogy szinte minden magyar kislány keze magentában játszott ősz elején, amikor segített tormával, és sok köménymaggal eltenni a céklát. Magentás, persze, hol volt akkor még a magentás cég. Sehol. Vonalas telefonunk éppen volt. Azt a színt se magentának hívtuk, hanem fuksziának. Citromlével lejön.

A magenta

A magenta magyar neve magenta, az árnyalat neve a köznyelvben fukszia. A magenta a négyszínnyomás (CMYK) alapszíne a fekete, sárga, és a ciánkék mellett.

Az ecetes cékláról, és annak lecsöpögtetett és majonézzel elkevert változatáról majd a maga idejében, őszi befőzésekor lesz szó. Most urizálunk, mert ez a zöldség, főleg a bébi változat, másra is alkalmas, és a napokban végre megjelent a piacokon.

A torma, köménymag és tejtermékek mellett jól illik a gyömbérhez, erdei gyümölcsökhöz, narancshoz, balzsamecethez, halakhoz. Imádom.

  • Naranccsal: céklasaláta naranccsal. A főtt céklát minél vékonyabb szeletekben egy tányérra terítem, vékonyra szelt narancsdarabokat rakok rá, sózom, borsozom. Narancslevet elkeverek vanília kikapart magjaival, beforralom sűrűre és azzal meglocsolom.
  • Burgonyával: Azonos mennyiségű céklát és salátaburgonyát (ami nem fő szét gyorsan) megfőzök, felkockázom. Frissen apróra vágott petrezselyemmel, mentával és metélőhagymával elkeverem, olajjal, sóval, borssal és balzsamecettel ízesítem.

  • Kakukkfűvel: ez a recept elkészülhet a fűszerek nélkül is, de így sokkal jobb. A meghámozott, nyers bébicéklát a következő keverékbe ágyazom: 2 bögre só, egy narancs lereszelt héja, két evőkanál apróra vágott kakukkfű, öt evőkanál frissen reszelt torma. Alaposan a céklára nyomkodom, 180 fokos sütőben két óra alatt megsütöm. Tormával, és ha van, kevés sherryvel ízesített tejföl és tejszín keverékével tálalom
  • Balzsamecettel: A lehetőleg bébicéklákat megpucolva lerakom egy tepsibe, olívaolajjal és balzsamecettel bőven meglocsolva 180 fokon pár óra alatt megsütöm, sózom, borsozom.
  • Céklaflan: egy deci tejszínt alaposan eldolgozok egy egész tojással, fél evőkanál tormát és egy evőkanál nyersen reszelt céklát adok hozzá, sózom, borsozom és 110 fokon egy óra alatt kis tálkákban készre sütöm.
  • céklaleves gyömbérrel: két közepes céklát megpucolok, felkockázok, felteszem kevés vízben főni egy felszeletelt póréhagymával, hüvelykujjnyi, szétcsapott gyömbérrel, egy darabka citromhéjjal, sózom, borsozom, amikor megfőtt, krémesre turmixolom. Betétnek felkockázott főtt krumplit adok hozzá, egy kevés frissen felvert tejszínt kanalazok rá és megszórom apróra vágott metélőhagymával.

Bor: tegnap, teljesen véletlenül, és még inkább fogalmatlanul világosodtam meg egy tokaji pincében, az enyhén földszagú cékla és az illatos tokaji hárslevelű nem feltétlenül rossz párosítás.

Hogyan eszik a céklát?