Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A krumplipürék krémje

Bíró Lajos említette egyszer a Robuchon-féle híres krumplipürét, a vajmánia egyik legszebb vadhajtását. Utánanéztem az arányoknak, és nagyon büszke lettem a nagymamámra, mert nem sokkal volt elmaradva a híres mesterszakácstól. Vigyázat, az arányokat nem írtuk el.

366 Tovább

A krumplisaláta új élete

Az ecetes krumplisalátát nem kell bemutatnunk, bár, a klasszikus uborkasalátának is nagy sikere volt, de ez itt most nem a mozifilm, hanem a rendezői változat.

233 Tovább

Mi legyen a kiszáradt krumplipürével?

Az a jó a fűtési szezonban, meg a trehány népekben, hogy ami a pulton marad, az oxidálódik. Pontosabban kiszárad. Szélei megbarnulnak, ha puha volt kemény lesz, ha kemény volt, kőkemény. Mehetne a kukába, de 30 dkg ír vajnál mégis megállok egy pillanatra és elgondolkodom a félig beszáradt krumplipüré sorsán. Heti kármentésünk következik.

281 Tovább

Az is hülye, aki chipset süt

Túró Rudi, Nutella, Sport szelet, Balaton szelet, akinek nincs veszítenivalója, kipróbálja házi elkészítésüket. De ahogy egy jó islert sem lehet filléres tortabevonó helyett Valrhonával leönteni, a burgonyachips sem sikerülhet a nagymamai úton.

A nehézségek krumplipucolás után kezdődnek.

ILYEN vékonynak kell lennie, hogy mindenki értse. Playboy magazin, 2010 12. borítóján található szemléltető eszköz, mellesleg ebbe írtam bibííí.

102 Tovább

Hogyan tároljuk a télálló krumplit?

Sokáig szégyelltem, hogy szeretem a krumplit. Azt gondoltam, ez kiözönséges ízlésre, középszerűségre vall. Aztán rádöbbentem, nemcsak a krumpliból készült ételeket szeretem, azt is, hogy a burgonya képes arra, hogy egész évben központi szerepet töltsön be. A tetejébe még szép is a rengeteg fehér virágjával. A falusi díva.

31 Tovább

Május körete

A tojásos nokedli fejessalátával hozná meg a tavaszt, de a fejessaláta egyre kevésbé ehető, ezért a tavasz eljövetelét jobb másik eseményhez kötni, aminek fejtegetése nem tartozik szorosan a Malackaraj tárgyköréhez. Májusban már jók vagyunk, végre lehet kapni elfogadható áron újkrumplit, az egyik legegyszerűbb évadnyitó zöldséget. Ez egy emlékeztető poszt, szégyellném, ha valaki idén petrezselymes újkrumpli nélkül maradna.

A petrezselymes krumplinak nincs receptje, ökölszabályai vannak. Egyforma méretű újkrumplik, vaj, rázogatás, és lekapatás.

Az újkrumplit nem kell meghámozni, aki a földre esett kekszet kidobja, egy kefével dörzsölje át egy délután alatt a féltojásnyi szemeket, a három másodperces szabály* híveinek elég, ha folyó víz alatt többször átmossák. A krumplikat egy nagy lábosba rakom, rádobom a vajat, lefedem és közepes lángon rázogatva (sohasem keverve, mert összetörik) negyed óra alatt megpárolom. Leveszem a fedőt, és magas lángon pár perc alatt lepirítom, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, összerázom a krumplival, hagyom kicsit lekapni, sózom, tálalom. Az egyforma szemek azért fontosak, mert így mind egyformán ressre készül, nem krumplipüré és nyers kavicsok serege lesz a végeredmény.

  • 1 kg egyforma méretű újkrumpli (a féltojásnyi méret ideális)
  • 20 dkg vaj
  • két csokor friss petrezselyem

A petrezselyem miatt halakhoz különösen jól illik.

*A leesett étel három másodperc földön töltött idő után még fogyasztható

Mit készítenek újkrumpliból?

78 Tovább

Krumplipürével a traumatológián

Mivan? Felülök az ágyról, magamra borítva a pisztáciát. A felháborodás nemcsak annak szól, hogy megzavartak, hiszen most vannak azok a napok, amikor képes vagyok katatón állapotban a Bunyó karácsonyig c. filmet is megnézni a tévében, de mit akarsz enni?

114 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek