Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvenc sörfőzdénk új címkékkel állt elő

A Brewdog skót főzde szemtelen és egyben vérprofi söreivel magasan a kedvenceink között van, arculatukat, cimkéiket eddig is szerettük. Sőt, imádtuk. 

Íme az újak, amit egy kicsit még szokni kell, kevésbé minimalista, kevésbé hanyattvágó világ.

Ez pedig a régi dizájn, ha valaki nem vágná. Pitékkel az előtérben.:

0 Tovább

Sörre akart alligátort cserélni a F.É.R.F.I.

Egy tökéletes férfi elképzelése a tökéletes üzleti tranzakcióról.

0 Tovább

A legjobb angol étel egy ital

Nem, á, ne menjünk metróval, tök jól bírom a gyaloglást, azért jöttünk, hogy lássuk Londont, még akkor is, ha ez a negyed épp a Hungária körútra emlékeztet. Parkoló-és irodaház-sivatag, sehol egy lélek, idegborzoló és izomfagyasztó szél, színtelen szürkeség ameddig a szem ellát. Az oszlopok lassan egybefolynak és kicsi csillagokkal tarkulnak, mi bajod, á semmi, lehet, hogy elájulok, vagy hányni fogok, enni, inni, ülni, pisilni akarok, most. Jó, bírd ki a következő sarokig. Nem, most. Terhes vagyok. Csinálj valamit.

176 Tovább

Kedvenc perverz söröm

Füstölt a csülök, a marhanyelv, a szalonna, esetleg a pisztráng, nagyon esetileg a kacsamell, de ital, ezt a hülyeséget! Pedig de, kedvenc perverz söröm, a Schlenkerla következik.

29 Tovább

Borral főztem, sörrel ettem meg

Megy itt a sírás, nincsenek a blogon receptek, tessék

Ilyen se volt még, hogy ne azzal egyem meg, amivel főztem, de ha elfogyott, akkor mi? Ha már ittam sört, akkor mi? Igyak vizet? Ha a pokolban égek el a borral főtt étel sörrel fogyasztásától, akkor sem.

33 Tovább

Flancoltunk, sörrel

Takács Lajos bebizonyította, a fine dining és a sör bőven elférnek egymás mellett, csak nagyon meg kell válogatni azt a sört. És azt a fine diningot, vagy mit, nincs még rá magyar szó.

53 Tovább

Milyen az a sör, amiben nem csak sör van?

A belga sörökre, mivel belgák, nem érvényes a német tisztasági törvény. Így kerülhet bele fű, fa, virág, de jó ez nekünk?

68 Tovább

Mi legyen a híg sörrel?

Mindenkinek van egy rokona, barátja, aki a gyanús diszkontsörökre élvez, sajnos kínálja is.

Van egy minimum, ami alatt nem szabadna sörnek nevezni azokat a dobozos húgyokat, de annak nevezik, és olcsón árulják, itt jön barátunk, és így kerül a bográcsunk mellé. Nézd meg, most vettem, százhúsz csak doboza, ahhoz képest nem is rossz, mi? Nem, ahhoz képest ez szar, baszod, havi öt kilót keresel, na fárasszál már az Aldis propagandáddal, mindennek van határa.

164 Tovább

Mivel etessünk egy dühöngő szukát?

A folyékonykenyér bloggal, és kedvenc hamburgerezőm, a Manga Cowboy séfjével, Petyával tökéletes sörkorcsolyákat kerestünk néhány közismert és pár különleges sör mellé. Jól sikerült, egyik sörkereskedő vendég pipacsmezőn beköszöntő halálhoz mérte az eseményt.

Dani az este előtt egy héttel elhozta a tíz üveg sört, mi pedig elkezdtünk falat festeni Vandával. A söröknek nem párt, hanem kiegészítőt kerestem, azt az ízt a sörben, amit megfeleltethetek egy ételre. Ahogy haladtunk előre, egyre bátrabban fantáziáltunk, így került olasz paradicsomos kenyér a füstös német sör, és epres disznóhús az USA-ból (nem csak Millerük van) érkezett Raging Bitch mellé. A korcsolyák könnyedén elkészíthetők és tévé előtt, kézből is fogyaszthatók.

A Pilsner Urquell szolídnak számított ebben a kínálatban, egy vicces földimogyorót préseltem mellé. A Gösser Bock, ahogy minden bock sör, jól megy az aszalt szilvához és a kakukkfűhöz, ebben a receptben is így szerepelnek, most ugyanezt adtam elő, csak a sör a pohárban maradt, a többi összetevő szilvapástétommá alakult.

Földimogyorós húskenyér, minden sör mellé feladható, általános sörpástétom:

  • 500 g szárazon pirított földimogyoró
  • 250 g darált hús (sertés, de a birka se rossz ötlet)
  • 50 g apróra vágott prosciutto crudo
  • 50 g felkockázott prosciutto crudo szalonnája
  • só, frissen őrölt bors

Az alapanyagokat elkeverem, és egy pástétomformában, vagy sonkaprésben 45 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm, a formában hagyom kihülni, vastagon szeletelve, kenyéren tálalom.

Aszaltszilvás húspástétom, ez minden bock mellé jól illik, biztonságos választás, a sertéshús-aszaltszilva párosítás népszerű téma.

  • 500 g kimagozott, felnégyelt aszalt szilva
  • 250 g darált hús (sertés)
  • 100 g felkockázott szalonna (inkább ne füstölt)
  • 50 g felkockázott prosciutto crudo
  • egy kávéskanál fahéj
  • egy kávéskanál szegfűszeg
  • fél csokor apróra vágott kakukkfű
  • egy csokor apróra vágott petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors

Az alapanyagokat elkeverem, és egy pástétomformában, vagy sonkaprésben 45 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm, a formában hagyom kihülni, vastagon szeletelve, kenyéren tálalom.

 Az Erdinger barna búzasör már bonyolultabb téma volt, de Vanda rávágta a füstölt valamit, én meg kaprot találtam az üvegben, így született a préselt csülök. Az anyagban túllőttem a kaprot, mert imádom, alábbi receptben a lefelezett mennyiség szerepel. Faék egyszerűségű cucc, ha a társaság befogadja, füstölt pisztrángból is van értelme nekiállni.

  • 500 g puhára főtt, felcsíkozott füstölt csülök, bőrrel, cubákokkal együtt
  • fél csokor apróra vágott kapor
  • 100 g natúr pisztácia
  • fél citrom héja lereszelve
  • só nem kell, még így is túl sós lett

Az alapanyagokat elkeverem, és egy pástétomformában, vagy sonkaprésben 45 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm, a formában hagyom kihülni, vastagon szeletelve, kenyéren, citrommal megcsöpögtetve tálalom.

A füstölt pisztrángos, kenhető változat:

  • 200 g összetört füstölt pisztránghús
  • negyed csokor apróra vágott kapor
  • 100 g vaj
  • 100 g durvára tört pisztácia

A hozzávalókat alaposan elkeverem és kenyérre kenem, pár csepp citrommal megcsöpögtetem.

A tíz üveg sörrel színesített olívazöld nappalifalunk két nagy felfedezése lett a Schlenkerla (bambergi füstölt sör, elsőre kellemetlen füstöt lehell a pohárból, de a második kortytól szerelem, sötét, brutális eset, a Sörspecialistánál kapható) és a Raging Bitch párja. A nagy, nehéz füst mellé hús, gondolja az egyszeri ember, de nem, ide könnyű, lédús és pikáns kell. A paradicsomot Vanda dobta be, mint a füstös íz legjobb zöldségpárját, ebből lett a bruschetta, az eredeti recept technológiáit picit módosítva.

  • egy centi vastag fehérkenyérszelet (mi rozst használtunk)
  • édes, illatos, tökéletes, tőérett paradicsom (holland, üvegházi alkalmatlan ilyesmire, ütnie kell a zöldségnek)
  • két bazsalikomlevél összetépve
  • egy gerezd fokhagyma
  • olívaolaj bőven
  • só, bors

Rendesen úgy készül, hogy a kenyeret bedörzsölik a fokhagymával, sütőben szárazon megpirítják, rápakolják a paradicsomot, összetépett bazsalikomot, sózzák, borsozzák és meglocsolják olívaolajjal. Kiváló alapanyagokból elkészítve látomás, másból nem érdemes nekiállni.

Most máshogy készült. Serpenyőben olívát hevítettem, abban megsütöttem a kenyereket, ráhalmoztam a paradicsomot, bazsalikomot, a visszamaradt olajban éppencsak megpirítottam a felszeletelt fokhagymát, és megszórtam vele a kenyereket, só, sok bors.

 A Raging Bitch ( A Csak a jó sörnél kapható) idióta cimkéjén túl egy nagyon jó sör, első kóstolásra gyümölcsözést kerestem, de nem, az amerikai komló ilyen menő. A keserűben most gyümölcsöt, epret, vagy ribizlit találtunk. A páros furcsán hangzik, de nagyon működik együtt.

Eperben pácolt sertéshús

  • 500 g tarja (kacsából lenne az igazi, utólag jutott eszembe)
  • 4 dl házi eperszörp
  • 2 dl balzsamecet
  • egy vöröshagyma
  • egy fej félbevágott fokhagyma
  • só, bors
  • barnamártás (Petya ötlete volt, és milyen jó ötlet volt)
  • egy csokor koriander

A felkockázott húst és zöldségeket egy éjszakára elrakom az összeforralt szörpből és ecetből készült pácba. A hagymákat eldobom, a pácból kiszedett húst kevés zsiradékon átsütöm, sózom, borsozom. A maradék páclét beforralom, barnamártással kiegyensúlyozom a buta édességét (ehhez kellett Petya) és beleforgatom a húst. Az apróra vágott, friss koriander opcionális, sokan utálják.

 A Manga Cowboy nem csak a helyet adta, hanem meghívott minket a náluk is kapható Asahi japán sörhöz készített korcsolyákra.

Kifordított szusit kaptunk wasabis mártogatóval, és egy onion bungee-t, masalával fűszerezett, rántott hagymacsomagot szójaszósszal. A kifordított szusiban garnéla fogta a rizses algalapot és az egész pankóban volt kirántva, minden szempontból kifordította a szusit, nagyon bírtuk. Petya iszonyú jó húst vesz és profin süti, azért szoktam oda, de a hülyeségre is vevő. Legközelebb elmondja nekünk, hogyan készül pontosan a levegős répatortája.  

Köszönjük a Manga Cowboyoknak a közreműködést!

Mit esznek meccs sör mellé?

56 Tovább

A világ legjobb cimkéje

Most még választhatsz színt- mondja Gábor, aranyember, fényezik a kocsit. Az egészet. A forgalmiban az áll: szürke. Gyorsan végigpörgetem a lehetőségeket, a feketénél elakadok, a vonal végén türelmesek várnak rám, rózsaszín, nézd, hehe, rózsaszín. Maradjon szürke, bort se cimke alapján veszek. Egy jó ezüstszürke, igen, így múlt el kihasználatlanul életem első és talán utolsó alkalma a szabad autószínválasztásra. Ne akadjunk már fel ilyen hülyeségéken, kit érdekel egy fény, egy cimke?

Nahát, málnaszörp, de aranyos üveg. Rózsaszín elefánt, mi ez, elesdés selyemcukorlikőr? Mennek a krokodikok, zöldek, testtartásukból arra következtetek, meg akarják faszozni a sárga labdán bohóckodó kínai sárkányokat. A font infantilisen kunkorodik, a színeket a leggörcsebb kiskocsi, a Nissan Micra CC fényezési opciói között láthatjuk viszont. Delirium tremens. Sör? Nocturnum is van, ezt ki kell próbálni.

delirium tremens - alkoholmegvonásos tünetegyüttes, alkoholtól megvont alkoholbetegek egy részénél kialakuló remegés, tájékozatlanság, képzelődések.

A cimke hátuljába nem bonyolódtam bele, ha nem ismerem fél füllel a sört, meggy, vagy málnasörre tippelek, esetleg üveges szaloncukorra, pedig nem az, sör van benne, amit hiába választották már meg egyszer (1998, Chicago) a világ legjobb sörének, nem egy kerek, súlyos élmény, inkább olyan, mint a cimkéje. Jópofa.

A Tremensszel kezdtük, és a Noche Buena jutott róla eszünkbe. A Nocha Buena egy mexikói sör, mikulásvirágos cimkével, karácsonyi értékesítési időszakkal. Nincs karácsonyi íze, a Tremensnek viszont van, erősen szegfűszeges. A kerámiára festett üvegpalackból nem lila, vagy kék, beállt törpék tolják ki a habot, csak szép aranysárga sör folyik ki, habja nem sok, de az íze tényleg egy kicsit szokatlan, mintha hepciáskodón keserű sört szűrnék át a fogaim közé szorult szegfűszegen, majd citromfűbe harapnék, mert szeretem. Nagyon friss, szénsavas és üdítő ital, de pont mint a cimke, picit zavaros, ezért tökéletesen harmonizálnak egymással. Úgy pancsolnám, mint a laza mexikói söröket, például keserű limonádét, micheladát kevernek belőlük sok lime-al, csípős szószokkal és rengeteg jéggel.

A Nocturnum eggyel felnőttesebb, jó kísérő lenne a sörös cubák kompozícióhoz, az aszalt szilvához, fahéjhoz. Ebben is ugyanaz a szegfűszeges hangulat él, de a citromfüves végkifejlet nélkül, és kevésbé éles keserűséggel.

A színei mint a Micráé, de van egy másik közös pont az autóiparral. A Delíriumot az Usában állítólag pánikszerűen besöpörték a polcokról az ivásra a szokásosnál jobban bíztató elnevezés miatt. A delíriumos állapot jópofa beállítása beláthatatlan következményekkel járna az akarattal nem rendelkező felnőttek között. Ugyanígy járt az egyik utolsó, istentelenül kúl népautó, a Saab Turbo-X is, amikor a műszerfalon induláskor felvillanó Ready for take off - Felszállásra kész- cuki, repülős múltra utaló szöveget vétózták meg a hülyéi.

Melyik a kedvenc söröscimkéjük?

54 Tovább

Kisütött a nap! Főzzünk sörben!

Ma mintha nem esne, ilyenkor rögtön elszaporodnak a sörösdobozok a hűtőben, és vad ötletek születnek a felhasználásra. Megiszom, vagy megfőzöm.

83 Tovább

A harcsa esete a kalóriákkal

Kirántunk mindent, hogyne, miért is ne rántanánk, majd csúfolódunk rajta, mert csúfolódni még a kirántásnál is jobb.

Nem tudom kimondani a fél kilót, a húsz dekát. A dekát, dekagrammot egyáltalán nem tudom kimondani. Azt a szép nagyot kérem, egy kilót, a nagy csokrot, a nagyobbikat, ez elég pici, ne röhögtessél már, inkább kettőt viszek, majd megszakadok a táska alatt. Az autóm is nagy, még nagyobb kéne, lesz is, AKKORANAGYLESZMINTMINTMINT, imádtam kisteherrel járni, ha férfi lennék, most elkezdhetném kínosan érezni magam.

Így nyom az a szép darab harcsa másfél kilót, így döglik ez a tárolhatatlan alapanyaghegy egy kétfős háztartás konyhapultján. Volt itt már harcsatatár, de most nem kívánom, ma az alapokra vágyom, egyik felét kirántom, a másikból pörköltet főzök, és csak azért nem harmadolom, hogy maradjon belőle pálinkának, mert nem tudom, hogy készül a harcsapálinka. Nem tudok annyi osztrigahabot zabálni, hogy a harcsából ma sűrű vihogás közben ne ez a két étel készüljön.

A rántott harcsát is el lehet tisztelettel készíteni, sörtésztában, újkrumplival, zöldcitrommal.

  • 1/2 kg harcsafilé szép, másfél centi vastag lapokra vágva (naaagy lapokra)
  • egy tojás
  • 10 dkg liszt
  • egy üveg sör, nem kell mind, a maradékot ki lehet önteni a lefolyóba
  • egy citrom, akár zöld
  • 1/2 kg újkrumpli, lehetőleg egyformák
  • rengeteg olaj, só, bors

A tojást elkevertem a liszttel és addig higítottam a sörrel, amíg sűrű, de folyékony tészta lett. A halat letörölgettem, besóztam, borsoztam és a tésztába forgatva, a nagyon bő (annyi, hogy sütés közben rázogatva simán ússzon a hal) tűzforró olajban aranybarnára sütöttem. A krumplit enyhén előfőztem sós vizben, majd magas lángon, annyi olajban, ami ellepi, aranybarnára sütöttem. Citromot facsartam rá és elkészült a könnyű alapanyag vasmacskásított változata. Köret: sör.

Akinek ez kevés, süsse ki zsírban és készítsen hozzá majonézt, abba keverjen kapribogyót és mártogassa, az a vég, fokozhatatlan, felfoghatatlan mélysége egy karcsú alapanyagnak, ami így már akkora, hogy fáj.

Most fél évig nem eszem rántott halat, legfeljebb hekket.

37 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek