Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöld vagy fehér?

A spárga sokkal jobb minőségű magyar alapanyag, mint a száraz szürke marha, vagy a boraink nagy része, sőt, sok tétel pálinkát is helyből agyonverne egy nemzetközi értékmérésen. De ez csak egy zöldség, nincs szép, hosszú szarva, nem lehet tőle rettenetesen berúgni, és túlzott magyarkodásra, filozófiák gyártására sem alkalmas. Pedig a spárga, főleg a tengelici, finom különlegesség.

Határozottan idényzöldség, nem kedveli a tartósítást, így most, április-májusban lehet besokallni belőle. Egy kérdés van, zöldből vagy fehérből?

Kicsit fotó, mi?

131 Tovább

Itt a büdöspisi szezon!

Megjelentek az első köteg spárgák a piacon, és velük együtt szaporodnak a telefonok; mit csinálsz vele? Melyiket vegyem? Tényleg csatornaszagút fogok pisilni tőle?

Tényleg, de a spárga nem tisztít, nem a mérgeket, rákokat készteti távozásra, mert három hónap, napi rendszerességű spárgafogyasztás után is menekülőre fogom a mellékhelységből. Ennyi kitisztítanivaló hol lenne bennem? A spárga maga viszi be a szervezetbe a bűzlő mellékterméket, a metil-merkaptán nevű kénvegyületet, amit a szervezet pár perc alatt finom vécéillatosítóvá alakít.

A spárga ennek ellenére az egyik leghasznosabb zöldségünk, itt terem, sok folsavat és vitamint tartalmaz, könnyen elkészíthető és mutatós alapanyag.

A fehér és a zöld között a leglényegesebb különbség, hogy a zöldet nem kell pucolni. A fehéret igen, muszáj meghámozni, és lágyabb az íze, ami a zöld spárga alig észrevehető íze mellett már túlzás.

A zöldre csak vásárláskor kell figyelni, a nejlonba burkolt alsó része ne legyen berohadva, és főzés előtt a szár alsó, fásba hajló centijeit kell levágni. Elkészítésére a legegyszerűbb módszer a párolás, a spárgákat egy kevés vajas, sós vízben öt percig párolom, és hollandi mártással tálalom. Kiválóan illik hozzá a Sauvignon Blanc.

  • Hollandi mártás, egy köteg spárgához: Vízfürdőben két tojássárgáját, két evőkanál vízzel addig habverőzök, amíg a kétszeresére habosodik. Amikor megnőtt, nem állok le a kézimunkával, mert hajlamos összeesni, szép lassan hagyom csak magára. Apránként hozzákeverek tíz deka olvasztott vajat, negyed citrom levét, egy csipet sót, és egy csipet cayenne borsot.
  • A képen látható serrano sonkás spárga, szintén egy köteg spárgához: két gerezd péppé tört fokhagymát elkeverek két csokor apróra vágott petrezselyemmel, 1/2 dl olívaolajjal, 10 dkg apróra vágott szárított sonkával és 1/2 citrom levével, sózom, borsozom és a párolt spárgákon tálalom.
  • Sajttal: A megpárolt spárgákat egy hőálló tányérra helyezem, reszelek rá parmezánt, vagy rámorzsolok gorgonzolát, stiltont és a sütőben ráolvasztom
  • Narancsos: A megpárolt spárgaköteget két tojásból és két dl olajból készült, egy kiskanál erős mustárral és 1/2 narancs levével, és lereszelt, vagy apróra vágott héjával ízesített majonézzel tálalom.
  • Sajtfelfújtba, vagy felfújtba a sajt helyére
  • Krémlevesbe. Ha levest készítenek belőle, a fejét mindig vágják le előtte, ne turmixolják el, hanem a kész krémbe tálalják egészben.

Hogyan készítik a spárgát?

64 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek