Az egyben sült húsok szeretik a különleges bánásmódot, egy kis kikötözős játék hozzátartozik az élvezethez. De nem mindegy mivel, és milyen formában történik a kötözés. A bilincset hagyjuk, legfeljebb egy szűz férne el a szorításában, marad a spárga, vagy bármilyen pamut, kender alapú zsineg. Az ilyesmit mindenki tanulja valakitől, én Józsitól, naná.

Ha körbepirítják a húst, ezt célszerű kötözés előtt megtenni, a zsineg könnyen megéghet, elpattan.

A konc egyik végén áthurkolom a zsineget, megcsomózom.

A zsineg egyik szárát átvezetem a hús hosszanti oldalán és a  végén felhúzom. Ez lóghat, most nem kell vele törődni, majd az utolsó lépésnél kerül elő újra.

A zsineg másik végét áthurkolom az első csomó után 4-5 centivel a húson.

Szorosra húzom, és átvetem saját magán. Ezt a hurkolást addig ismétlem, amíg a hús véget ér.

A végén újra összetalálkoznak a kötelek, összecsomózom őket, és készen vagyok, mehet a sütőbe.

A megkötözött hús rostjai szorosabban tapadnak egymáshoz, szebb, sűrűbb végeredményt lehet így elérni, töltött, feltekert húsoknál is hasznos tudomány. Bordával ellátott koncok esetében még könnyebb művelet, a kilógó csontokat használhatják sorvezetőnek.

Kötöztek már húst?  Hogyan?