Összegyűjtöttük az idén megjelent, újra kiadott gasztronómiai témájú könyveket, és besoroltuk, melyiket kinek ajándékoznánk?

A linkeken bővebb könyvajánlót találnak.

Bíró Lajos: Sok vagyok

Egy nemzetközileg is elismert, valóban sok, túltengő személyiség fegyelmezett, felhasználóbarát könyve. Szakácskönyv és különösen jó stílusban megírt életrajz, személyes, mégis praktikus konyhai eszköz. Ha még nem jártak a Bock bisztróban, ismerkedéshez vegyék meg bátran a könyvet, ha már jártak ott, nehéz lesz ellenállni. Étteremtől függetlenül a könyv alapmű a magyar fogásokat szívesen főző, magyar alapanyagokat szívesen használó, és nyitott vásárlónak, csuda dolgokat tanulhat belőle.

Fűszeres Eszter: Fűszer és Lélek, zsidó konyha itt és most

Nem jutott mindenkinek, ezért újra kiadták Fűszeres könyvét, aki talán az ország legotthonosabb, igazi konyhameleg, szerető konyháját viszi, sok zsidó, magyar és arab étellel, rengeteg kacsamellel, libával és sok zöldséggel. A könyvben nincsenek megosztó ételek, nehéz, bonyolult, nehezen beszerezhető alapanyagokra épülő receptek, aki szeretni és kényeztetni akarja családját, vendégeit, vagy csak szeretné megtenni az első izgalmas és félelmetes lépést a nem megszokott ételek felé, jól választ vele, és első szakácskönyvnek is jó szívvel ajánlható.

Herczeg Ágnes: Borok a konyhában

680 palack bor és 300 étel. Bizony, és nem csak a garnélafarkas avokádóleves méltó társát keresték meg a borszakértő szerző, és társai, hanem egyszerű, mindennapi ételeinkhez is találhatók benne borok, és nem csak díjnyertes csúcsborok, hanem olcsótól a drágáig, három kategóriában. Alapanyagokhoz is ajánlanak borokat, ezzel tovább bővítve a felhasználó lehetőségeit az önálló párosításra. 2010 legpraktikusabb gasztrokönyve, borisszáknak különösen hasznos segítség a konyhában.

Heston Blumenthal: A tökéletesség keresése

Blumenthal a tökéletes sült csirke és krumpli, pizza, kolbász és krumpli, szték, ragús spagetti, fish&chips, feketeerdő torta, és a treacle tart (tudnám magyarul) egy angol édesség tökéletes alapanyagait, technológiáit kutatja fel. A könyvnek mindenki örülni fog, aki már tudja, egy étel nem a flancos alapanyagtól, hanem a jó minőségtől és az alapanyaghoz illő technológiától lesz tökéletes. A gasztronómia, technológiai ismeretek és annak olvasmányos, jól megírt irodalma iránt érdeklődőknek is érdekes kiadvány. Okostojásoknak hibátlan.

Larousse gasztronómiai lexikon

4000 szócikk, 2500 recept, 1700 illusztráció, 1000 oldal a gasztronómia témán belül. Az enciklopédia 1936-ban jelent meg először, és nem szakácskönyv, bár több recept van benne, mint egy, vagy egyszerre négy szakácskönyvben, és ezen túl technológiai leírások, kultúrtörténet, alapanyagok, ezrével. Egy lexikon mindenkié, de ez a könyv tovább merészkedik, és kivételesen sok örömet jelenthet a tojás és teafőzésen túl nem merészkedő, de a gasztronómia iránt érdeklődő felhasználóknak és profi séfeknek is.

Régi magyar szakácskönyvek újra kiadott változatai: Magyar Elek, Németh Zsuzsánna, Czifray, Kövi Pál

Ha kortörténeti dokumentmunként közelítjük meg, mindenkinek ajánlottak, mert jó képet adnak a száz-százötven éve aktuális magyar gasztronómiáról. Szakácskönyvnek gyakorlottabbaknak valók, ők ezekkel évekre elegendő, különleges receptet kapnak. A könyvek kiváló fejtörők is, bővítik szókincsünket és szórakoztató olvasmányok, elsősorban a Németh Zsuzsána féle, nyelvezete és mértékegységei (pl.: icce) miatt. Fotókat, pontos leírásokat ne várjanak, papírjuk olcsó, de a tartalom annál gazdagabb, dokumentarista szakácskönyvek, nem csak receptesoldalak.

Segal Viktor: Színek és ízek

A fúziós konyha kiemelkedő képviselőjének könyve, olyan receptekkel, amiket egy átlagosan felszerelt konyhában, Magyarországon is hozzáférhető alapanyagokból, bárki el tud készíteni. Kalandozásra nyitott, a kortárs gasztronómia iránt érdeklődő, gyakorlottabb hobbiszakácsoknak való könyv, akik már tudják, hogy mi az az édeskömény, vagy szeretnék máshogy, de inkább nagyon máshogy elkészíteni a paradicsomot

Váncsa István: Lakoma

A szerző a görög, török, ciprusi, libanoni, marokkó, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb ételeiből válogat. A kedélyes stílusban megírt, de informatív tartalommal örömet lehet szerezni minden haladónak, akinek fontos, hogy jó minőségű alapanyagokból jó ételeket készítsenek és érdeklődik fenti népek konyhája iránt. De mindenki másnak is érdekes, aki szereti a gasztronómiatörténeti érdekességeket, a szellemes irodalmi olvasmányokat és a hasát.

Vesznek ajándékba szakácskönyvet?