malackaraj

TOP 5 talponálló - Kolbászok csavaros kiflivel


A város legszebb részein sem lehetetlen ötszáz forintból megebédelni, a zsír és a díszburkolat nem zárják ki egymást, sőt, turisták is előszeretettel látogatják a kolbászsütőket, hogy a buszkabrión böföghessék fel a jó magyar fokhagymaport. Az olcsó ebéd legfontosabb színhelye a hentes, a hentes aki süt. Kolbászt biztosan, néha hurkát. A főtt kolbász sem ritka, bár aki volt katona, ettől biztosan tartózkodik, és kénytelen a főtt fejet választani. Akinek mindkettővel baja van, biztosan nem volt katona. Utcai zaba a nagy otthoni előtt.

Néhány hentes készételt is kínál, de aki brokkolira és a makrobiotikus konyhára gondolna, inkább menjen máshova, mert pacal, sült hagymás vér, esetleg babgulyás a választék. Sokat ne várjanak, ezeken a helyeken a sült kolbász nem éri el a konfekciókategóriát sem, de nem is erről szólnak. Ezért mondju nem kicsit kár.

A Nyugatival szemben

A Nyugati pályaudvar mikrokörnyezetének hangulatát hitelesen közvetítő üzlet, az eladók nők, hatalmas mosollyal és erős hanggal tartanak rendet a becsoszogó molylepkék között. A továbbszédelgést az asszonyok mögötti polcon sorakozó kommersz keserű és társai biztosítják, az alkohol felszívását a szokásos kolbász és grillcsirke opciókon túl főtt sertésfejjel és a zsírban tartott sült májjal lehet megoldani. Nyáron van ülőhely, de a körútnak ezen a szakaszán a járdára kihelyezett sörpadot nyugodtan talponállónak lehet értékelni. Főtt fej 120 Ft/10 dkg Pinczi hús-hentesáru VI., Teréz krt. 51.

A Király-Izabella sarkán: Lacikonyha

Ha a Nyugati pályaudvar környezete nem lenne elég szaftos, pár utcával arrébb még kevésbé vegyes közönséggel lehet együtt fogyasztani a hagymás vért. Melósok, alkoholisták és elhasznált arcok vegyülnek vérre szomjazó, jól szituált fiatalokkal. Bizony, nem csak disznóvágáson elérhető ez a tünemény, hanem a trolimegállóban is. Ha a hagymás vér túlzás, itt van pacal, vesevelő, babgulyás, vagy a kötelező sült kolbász. Utána egy könnyű séta a kopár Lövölde téren, így lesz teljes az élmény. Kis adag hagymásvér 260 Ft, pacalpörkölt +köret kis adag 540 Ft Lacikonyha VI., Király-Izabella u sarka

Az Opera mögött

Úri környezetben, díszburkolaton, sőt, egyenesen egy divatos sétálóutcában, drága ruhák szomszédságában helyezkedik el a berendezésében előbbi társaihoz hasonlatos, súlyosan puritán hentesüzlet. A helyiség itt, a műfajban egyedülálló módon, klimatizált, az utcán elhelyezkedő pultok felett napernyő ad árnyékot, vagy véd a hóeséstől, és sok a külföldi vendég. A grillcsirke és sült kolbász alapgyakorlatok mellett előkerülnek a saját pácolású húsok. A savanyúságok jók, a kiszolgálás szívélyes, mint minden hentesüzletben. Sült kolbász 245 Ft/10 dkg presszókávé 70 Ft Hajós utcai húsbolt VI., Hajós u. 19.

A belvárosban

A kolbászsütöde egyik legfontosabb, de csak a megszokás miatt csatolt elemét, a lepukkant környezetet elvető Belvárosi Disznótoros az első majdnem magyar delikátüzlet. A pultban még pármai sonka van, nem szélben szárított mangalica, és a bükki sajtmanufaktúra termékei helyett olasz sajtokat tartanak, de majdnem megcsinálták. Jó minőségű mangalica és egyéb kolbászok, tőkehús, és a sütöde, ahol a kolbászok és hurkák mellett saját pácolású húsokat lehet frissen sütve kérni. Sült hurka 280 Ft/10 dkg mustár 25 Ft kenyér 50 Ft Belvárosi Disznótoros V., Károlyi Mihály u. 17.

Budán

A Böszörményi úti hentes a tőkehússal kombinált sütöde egyik legkedveltebb képviselője, a közönség erősen különbözik a többi lacikonyha vendégeitől, előkerülnek az öltönyök, Vespák parkolnak az ajtó előtt. A savanyúságok messze híresek, a sült kolbászok eggyel jobb minőségüek a megszokottnál. Húsáruház XII., Böszörményi út 36/A

A hentesek hiába találják szíven a lakosság nagy részét, nem lehet mindenkitől elvárni a zsíros és fokhagymás kolbászok elfogyasztását, vagy főtt fejjel kiváltását. Nekik sem kell lemondaniuk az állva, vagy sétálva evésről, szendvicsek, lángos és egy spanyol édesség várják őket. A szendvicsesek egy része rugalmas nyitvatartással az éjszakai bulimiás rohamokkal küzdő bulizókat is kiszolgálja.

A melegszendvicses

Az iskolai, majd egyetemi büfékben megszokott tízórai, vagy uzsonna a kedvesen berendezett Tüzes Vasalóban kora reggel és késő este is elfogyasztható. A megszokott kolbászos, gombás, és sonkás-sajtos melegszendvicseknél többet tud ez a szendvicsbár, a melegítési technológia nem csupán egy aluminiumból hajtogatott grillsütő, hanem két vaslap közé szorítják az egymásra borított kenyereket. Aki nem bírja a melegszendvicset, hideg és friss szendvicsekből válogathat kedvére. Van isler, és szerdától-szombatig éjjel-nappali nyitvatartással vasalnak. Tojásrántottás zsemle: 220 Ft Tüzes Vasaló szendvicsház VII., Wesselényi u. 35.

A csirkés

A sertéshústól, kolbásztól, vagy az egész délutánt meghatározó fokhagymaélménytől irtózóknak jó választás lehet a Csirkecsibész. A különbözően kombinált szendvicsekben, menükben variált rántott csirkemellek, combok és szárnyak, csütörtöktől szombatig éjszaka is megvásárolhatóak, ami a vígalmi negyed kellős közepén igazán okos ötlet. Rántott mell 330 Ft/ 10 dkg, Rántott melles császárzsömle kovászos uborkával 440 Ft Csirkecsibész VI., Nagymező u. 35.

A lángos

A piacokon, és azok tökéletlen nyitvatartásán kívül ritka a lángosos. A Blahához közel található helységben a szokásos kombinációkban árulják ezt a laktató, az alkoholt minden detoxikáló italnál hatékonyabban felszívó tésztát. A lángosos 4-ig tart nyitva, ezzel támogatva a Corvinterasz és egyéb kocsmák Blahán keresztül hazavergődő hordáit. Lángosos VII., Akácfa u. 4.

Az édes

Zsiradékot nem csak hús és zsír formájában lehet hatékonyan begyűjteni. Az égetett tészta spanyol változata, a churros, egy hosszúkás, durvaszemű cukorral megszórt, súlyos esetben sűrű csokoládékrémmel, karamellel töltött tömény édesség. Az Olé!-ben egész jót sütnek, egy darab úgy három baklava hatásával egyenértékű. Nem csak churrost árulnak, szendvicseket, és hamburgereket is, ezek saját mezőnyükben kiemelkedő minőségűek. A jófajta ciabattába töltött, hátszínes szendvics kihagyhatatlan, tökéletes. A kávé meglepően finom, ez egyedülálló tulajdonság a talponállók között. Az Olé! egy messziről észrevehető, piros lakókocsi, így ebben az esetben még csak talponállóról sem lehet beszélni, sétálómenüről igen. Hátszínes szendvics 890 Ft Olé! Churros XII., Mechwart liget, a villamosmegállónál egy lakókocsiban, és akkor ide egy böhömnagy kikacsintós szmájli a törzsolvasóknak, köztül is hagymának.

A portálon medvedoki idegeit borzoljuk, panelszuvidolunk, méghozzá marhaoldalast, ami simán megszorongatja egyik szent tehenünket, a sertésoldalast.

Szeretnek állva enni?

Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Malackaraj

Követők

pnxntdd sejk Markó Tibor [szomszed, pelogi] setalo.sas Bódi Tamás arthurdent Kutyavér Georgee brownie mxplanet sy bardóczi ákos Lövenberg Balázs ekkerjoz korrektormalac Malackaraj Tumblr Gasztro Kommandó Toma hagyma csigafrédi hájasok Egyed Anna Hersey bigfoot74 Fabbro jakabati rockfarkas hoffmannkriszta Kindly Szentendrei Kutyasuli danett88